fredag 4 december 2009

realismen, lite bakgrundsfakta

Charles Dickens mästerverk Oliver Twist är skriven under tidsepoken realismen. Därför hade jag tänkt att berätta lite om realismens bakgrund, hur den uppstod och vad realismen bygger på.


I början av 1800-talet började livet förändras för människor i världen. Livet förenklades med tekniska hjälpmedel som ånglokomotivet ( vilket gjorde att järnvägar började binda samman städerna och man kunde transportera saker mycket enklare ). Stora fabriker började byggas vilket ledde till att de fattiga människorna började bege sig till storstäderna för att få arbete i dem och tjäna pengar.

Under denna revolutionerande tid ändrades även litteraturen, då folk var trötta på hjältar och fiktioner utan var mer intresserade av vad som hände i världen. Författarna intresserade sig mer och mer för de nya förhållanden människor levde i och insåg att den i särklass största läsargruppen som man kunde nå ut till var den så kallade medelklassen. Därför började man skriva om hur verkligheten för "vanliga" människor såg ut. Så föddes realismen.

Realismen varade mellan år 1830 till naturalismens början i slutet av 1800-talet.
Realismen brukar förenklat beskrivas som "konsten att skildra verkligheten som den är", alltså strävan efter att skildra omvärlden så realistiskt som möjligt, ofta på ett vetenskapligt vis. Vetenskapsmännen började man återigen se upp till ( till skillnad från romantiken där grundstenarna var fantasin och känslor ). Man kan alltså säga att man under realismen återgick lite till Upplysningstiden där vetenskapsmän var väldigt respekterade. Under realismen var det inte längre dåligt och fult att skriva om t.ex. fattiga människor, prostitution och hur vanliga människor hade det, eftersom det beskriver ju hur verkligheten egentligen var då.

Det var lite om realismen. Återkommer när jag har läst lite till :). / Henrik

2 kommentarer:

  1. Ganska bra avsnitt om relismen. Det ger en bild som är lätt att förstå och med det du berättar och lyfter fram är det lätt att se att Oliver Twist är en realistisk roman.
    Frågan ställdes också till klassen på lektionen om ni tycker mest om verklighetstrogna berättelser eller dras mer mot det fantasifulla. Det är intressant att se att det för vissa gör så stor skillnad och att det kan vara avgörande för om man alls tycker om en bok.
    / Karin

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är intressant om det du har skrivet om realismen. När jag läste i boken "mellan raderna" så fick jag några ledtrådar om att handlingen i boken verkligen utspelade sig under tidsepoken, realismen. Exempel på en ledtråd var att man fick reda på att det t.ex fanns ångmaskiner. Jag tycker om att läsa böcker under tidsepoken realismen, för då får man en klar bild om hur verkligheten var under just den tiden. /Patricia

    SvaraRadera